Loading...

Preskočiteľná vs. Nepreskočiteľná videoreklama

Často sa stretávame hlavne pri zapájaní nových partnerov do siete VALETIN s otázkou, ako diváci reagujú na nepreskočiteľnú videoreklamu.

Samozrejme, že pohodlnejšie je pre diváka reklamu preskočiť a dostať sa tak o pár sekúnd skôr k obsahu, ktorý chce sledovať. Na druhej strane si však už návštevníci slovenských webov zvykli, že tak ako aj vo svete majú dve možnosti. A to buď za obsah budú platiť, alebo ho vedia mať zdarma a v takom prípade je daňou za dostupný obsah reklama ako jediný možný príjem publishera.

V prípade preskočiteľnej videoreklamy by sa mal zadávateľ zamerať doslova na prvé sekundy, aby stihol odovzdať posolstvo. Na túto formu sú viac diváci zvyknutí v prostredí User Generated Contentu (Youtube, Facebook, atď.)

Naopak, v prípade nákupu nepreskočiteľnej reklamy, má zadávateľ k dispozícii celú dobu stopáže videoreklamy a dokáže tak bez obmedzení a s pôvodne plánovaným scenárom odovzdať kompletné posolstvo.

Štúdia, ktorú urobili GroupM a Kantar preukázala, že videoreklama prehrávaná na prémiovom obsahu ako nepreskočiteľná prináša silnejšie povedomie o značke. V súvislosti s týmto poznatkom štúdia tiež preukázala, že čím viac času spotrebiteľ strávi so značkou, tým väčšia je šanca na uchovanie si odovzdaného posolstva.

V prostredí internetu, kde je ľudská pozornosť príliš nízka a rýchlo klesá, musia zadávatelia investovať rozpočty tam, kde je najväčší potenciál, aby ich reklama bola vidieť, počuť a mohla sa ​​emocionálne napojiť na konzumenta.

 

Výdavky do online videa na Slovensku medziročne narástli o 10%

Investície do videoreklamy stále rastú, vďaka čomu sa tvorí stále nový lokálny a zaujímavý video obsah. Investície do online reklamy v prvom polroku 2019 medziročne rástli. Z hľadiska reklamných formátov najväčší podiel na výdavkoch má stále display reklama, ktorá vrátane video reklamy tvorí až 58% z celkových výdavkov do online reklamy. Podiel videoreklamy na celkovej display reklame tvoril 29%. Doťahujeme sa tak na európsky priemer, kde podiel video reklamy na celkovej display reklame tvorí necelých 33%.

Celú tlačovú správu od IAB Slovakia je možné zhliadnuť tu.

 

VIDEO ADVERTISING IN EUROPE

IAB Europe vydalo prehľadnú infografiku o stave videoreklamy v Európe. Základné poznatky hovoria o 30% raste videoreklamy v roku 2018 rozdelenom medzi outstream a instream, pričom instream mierne vedie, a o rozdelení formy nákupu, pričom ¼ nákupu bola realizovaná programaticky.

Celú infografiku embedujeme z infogramu:

V PDF verzii je infografika dostupná tu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettera Valetin a dostávajte novinky z prvej ruky.